MENU

Klopsiki w serowym sosie

Klopsiki w serowym sosie to propozycja na prosty ale zarazem wykwintny obiad z ryżem lub ziemniakami.

Składniki do klopsików:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 3 łyżki wody
- przyprawy ( pieprz, sól, majeranek )
- olej do smażenia
-bułka tarta do panieru


Składniki do sosu:
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- śmietana 18%
- 2 serki topione
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki
- przyprawy (pieprz, sól )

Sposób przygotowania klopsików
1. Obrać cebulę i pokroić ją drobno.
2. Podsmażyć cebulę na rozgrzanej patelni.
3. Do mięsa mielonego wrzucić cebulę, jajka, bułkę, wodę i przyprawy.
4. Mieszamy na jednolitą masę.
5. Formujemy w małe kulki ( mokre ręce ułatwiają formowanie).
6. Panierujemy w bułce tartej.
7. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy.

Sposób przygotowania sosu
1. Marchew obieramy i kroimy w paseczki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę .
3. Rozgrzewamy olej  na głębokiej patelni.
4. Wrzucamy marchew gdy się zeszkli dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek.
5. Gdy cebula będzie miękka zalewamy wodą i gotujemy.
6. Dodajemy klopsiki.
7. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ser topiony oraz mąkę - wszystko miksujemy blenderem
8. Wlewamy do klopsików i zagotowujemy

Gotowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz