MENU

Pierogi ruskie

Ruskie pierogi

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki pszennej lepiej np. poznańskiej
  • 2 szklanki wody

 Składniki na farsz do pierogów:

  • ziemniaki – ok. pół kilograma
  • 1 kostka twarogu
  • 1 niewielka cebula
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo cebulka i boczek do okrasy

 Przygotowanie farszu: 

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Ostudzić.
  2. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do ziemniaków
  3. Do masy ziemniaczanej dodać twaróg, sól, pieprz i całość wymieszać na jednolitą masę

 Przygotowanie ciasta:

  1. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę
  2. Na środku robimy dziurkę, w którą wlewamy ok. 0,5 szklanki gorącej wody i mieszamy
  3. Dodajemy resztę wody i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę
  4. Zostawiamy ciasto na chwilę, aby odpoczęło
  5. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części 
  6. Każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko
  7. Przy pomocy większej szklanki wycinamy kółka
  8. Na każde kółeczko nakładamy łyżką farsz
  9. Sklejamy mocno boki razem, aby farsz nie wyleciał
  10. Gotowe pierogi odkładamy na deskę posypaną mąką
  11. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, do której wrzucamy przygotowane pierogi
  12. Pierogi gotujemy do miękkości 3 -5 minut
  13. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz
  14. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta i farszu
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i mamy okrasę do pierogów.
My najbardziej lubimy je odsmażane na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz