Zapiekana ziemniaczana z mięsem na grilla
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 małe pętka kiełbasy
- 3 plastry boczku ( grubości 1cm)
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 3 plastry sera
- sos beszamelowy ( przepis w Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem)
- olej do smażenia
- przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany, mieszanka ziół, przyprawa do ziemniaków)
Przygotowanie
- Ziemniaki myjemy i gotujemy nie obrane - ziemniaki muszą być al dente
- Obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok 0,5-0,8 cm
- Boczek i kiełbasę kroimy paski
- Cebulę i marchew w talarki
- Paprykę w paski
- Foremkę smarujemy olejem
- Układamy warstwowo ziemniaki, cebula, mięso, marchew, papryka, ziemniaki
- Po każdej warstwie posypujemy przyprawami
- Zalewamy sosem beszamelowym
- Grillujemy pod przykryciem do miękkości
- Dwie minuty przed podaniem kładziemy plastry sera
Przepis na 2 foremki
Danie gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz