MENU

Zapiekanka ziemniaczana z grilla

Zapiekana ziemniaczana z mięsem na grilla

Składniki

  1. 0,5 kg ziemniaków
  2. 2 małe pętka kiełbasy
  3. 3 plastry boczku ( grubości 1cm)
  4. 2 cebule
  5. 1 papryka czerwona
  6. 1 marchewka
  7. 3 plastry sera
  8. sos beszamelowy ( przepis w Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem)
  9. olej do smażenia
  10. przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany, mieszanka ziół, przyprawa do ziemniaków)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy nie obrane - ziemniaki muszą być al dente
  2. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok 0,5-0,8 cm
  3. Boczek i kiełbasę kroimy paski
  4. Cebulę i marchew w talarki
  5. Paprykę w paski
  6. Foremkę smarujemy olejem
  7. Układamy warstwowo ziemniaki, cebula, mięso, marchew, papryka, ziemniaki
  8.  Po każdej warstwie posypujemy przyprawami
  9. Zalewamy sosem beszamelowym 
  10. Grillujemy pod przykryciem do miękkości
  11. Dwie minuty przed podaniem kładziemy plastry sera
Przepis na 2 foremki
Danie gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz