Letni obiad
Któż z nas w młodości nie jadł latem jajek sadzonych, młodych ziemniaków, popijanych kefirem lub maślanką
Składniki
- jajko surowe (w zależności ile kto jest wstanie zjeść )
- młode ziemniaki
- koperek
- szczypiorek
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól )
- 2 plastry boczku grubość 1 cm
- 1 cebula
- kefir
Przygotowanie
- Ziemniaki skrobiemy
- Gotujemy w garnku z odrobiną soli - gdy są miękkie odlewamy
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
- Smażymy do zarumienienia
- Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku, doprawiamy do smaku - smażymy do momentu gdy cebula się zeszkli
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- Wbijamy powoli jajko tak aby żółtko się nie rozlało
- Za pomocą łyżki polewamy jajko gorącym tłuszczem do momentu gdy się zetnie - przyprawiamy pieprzem i solą
- Ziemniaki wkładamy na talerz polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką
- Koperek drobno kroimy i posypujemy ziemniaki
- Obok ziemniaków wykładamy jajko sadzone które posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem
Składniki do mizerii
- 3 ogórki gruntowe
- koperek
- 1 mała cebula
- śmietana 12% 200 ml
- przyprawy ( pieprz, sól)
Przygotowanie
- Ogórka obieramy i kroimy
- Cebulę kroimy w drobną kostkę
- Koperek drobno kroimy
- Wszystko wrzucamy do miski przyprawiamy do smaku
- Dodajemy śmietanę i mieszamy

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz