MENU

Jajko sadzone z młodymi ziemniakami i kefirem

Letni obiad

Któż z nas w młodości nie jadł latem jajek sadzonych, młodych ziemniaków, popijanych kefirem lub maślanką 

Składniki

  1. jajko surowe (w zależności ile kto jest wstanie zjeść )
  2. młode ziemniaki
  3. koperek
  4. szczypiorek
  5. tłuszcz do smażenia
  6. przyprawy ( pieprz, sól )
  7. 2 plastry boczku grubość 1 cm
  8. 1 cebula
  9. kefir

Przygotowanie

  1. Ziemniaki skrobiemy 
  2. Gotujemy w garnku z odrobiną soli - gdy są miękkie odlewamy
  3. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię 
  4. Smażymy do zarumienienia
  5. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku, doprawiamy do smaku - smażymy do momentu gdy cebula się zeszkli
  6. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni 
  7. Wbijamy powoli jajko tak aby żółtko się nie rozlało
  8. Za pomocą łyżki polewamy jajko gorącym tłuszczem do momentu gdy się zetnie - przyprawiamy pieprzem i solą 
  9. Ziemniaki wkładamy na talerz polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką 
  10. Koperek drobno kroimy i posypujemy ziemniaki
  11. Obok ziemniaków wykładamy jajko sadzone  które posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem

Składniki do mizerii

  1. 3 ogórki gruntowe
  2. koperek
  3. 1 mała cebula
  4. śmietana 12% 200 ml
  5. przyprawy ( pieprz, sól)

Przygotowanie 

  1. Ogórka obieramy i kroimy 
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę 
  3. Koperek drobno kroimy
  4. Wszystko wrzucamy do miski przyprawiamy do smaku
  5. Dodajemy śmietanę i mieszamy

Danie gotowe - wyśmienicie do tego pasuje kefir lub maślanka  do popicia

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz