Kurze łapki w niezwykłym sosie
Kurze łapki produkt zapomniany i odstraszający - a szkoda.
Poza właściwościowymi kulinarnymi to naturalne źródło kolagenu który wpływa leczniczo i odmładzająco.
Na szczęście powoli wraca do łask ale najczęściej jako dodatek do galarety. To przepis jak wykorzystać. inaczej.
Składniki
- 1 kg kurzych łapek
- 5 wątróbek drobiowych
- kawałek imbiru
- trawa cytrynowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 2 liście laurowe
- kawałek laski cynamonu
- 0,5 jabłka winnego
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól, przyprawa do kurczaka)
Przygotowanie
- Łapki myjemy i czyścimy z pozostałości skórek, obcinamy pazurki
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy łapki, podsmażamy aby się zarumieniły
- Dorzucamy anyż, cynamon, liść laurowy, kawałek imbiru.
- Polewamy sosem sojowym i sosem ostrygowym
- Zalewamy winem
- Po zredukowani zalewamy wodą - 1,5 litra
- Po zagotowaniu wyciągamy anyż i cynamon
- W tym czasie na innej patelni podsmażamy wątróbkę - na krwisto ( oczywiście po oczyszczeniu i umyciu )
- Ściągamy z patelni na talerz odstawiamy
- Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę, papryczkę chili, ( pokrojone w kostkę )
- Dodajemy rozdrobniony czosnek
- Gdy łapki zaczęły puszczać żel dodajemy warzywa i dodajemy jabłko pokrojone w kostkę
- Dusimy ok 10 minut i dodajemy wątróbkę
- Przyprawiamy pierzem oraz solą, dusimy ok 10 minut
DANIE GOTOWE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz