MENU

Kurze łapki

Kurze łapki w niezwykłym sosie

Kurze łapki produkt zapomniany i odstraszający - a szkoda.
Poza właściwościowymi kulinarnymi to naturalne źródło kolagenu który wpływa leczniczo i odmładzająco.
Na szczęście  powoli wraca do łask ale najczęściej jako dodatek do galarety. To przepis jak wykorzystać. inaczej.

Składniki

  1. 1 kg kurzych łapek
  2. 5 wątróbek drobiowych
  3. kawałek imbiru
  4. trawa cytrynowa
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 gwiazdka anyżu
  7. 1 papryczka chili
  8. 3 łyżki sosu sojowego
  9. 100 ml wina białego wytrawnego
  10. 2 liście laurowe
  11. kawałek laski cynamonu
  12. 0,5 jabłka winnego
  13. 1 cebula
  14. 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  15. olej do smażenia
  16. przyprawy ( pieprz, sól, przyprawa do kurczaka)

Przygotowanie

  1. Łapki myjemy i czyścimy z pozostałości skórek, obcinamy pazurki
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz 
  3. Wrzucamy łapki, podsmażamy aby się  zarumieniły
  4. Dorzucamy anyż, cynamon, liść laurowy, kawałek imbiru.
  5. Polewamy sosem sojowym i sosem ostrygowym
  6. Zalewamy winem
  7. Po zredukowani zalewamy wodą - 1,5 litra
  8. Po zagotowaniu wyciągamy anyż i cynamon
  9. W tym czasie na innej patelni podsmażamy wątróbkę - na krwisto ( oczywiście po oczyszczeniu i umyciu )
  10. Ściągamy z patelni na talerz odstawiamy
  11. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę, papryczkę chili, ( pokrojone w kostkę )
  12. Dodajemy rozdrobniony czosnek 
  13. Gdy łapki zaczęły puszczać żel dodajemy warzywa i dodajemy jabłko pokrojone w kostkę 
  14. Dusimy ok 10 minut i dodajemy wątróbkę 
  15. Przyprawiamy pierzem oraz solą, dusimy ok 10 minut
DANIE GOTOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz