MENU

Kopytka

Kopytka ziemniaczane

 

Składniki na ciasto:
  1. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  2. 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 2 jajka surowe
  5. sól, pieprz







Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę
  2. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawy
  3. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, najlepiej krótko
  4. Wstawiamy w garnku osoloną wodę, aby się zagotowała
  5. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczek grubości 1,5 cm
  6. Wałek kroimy na kopytka długości 2 cm
  7. Pokrojone kopytka wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy do wypłynięcia
  8. Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową na talerz
  9. Można jeść od razu ciepłe lub można je odsmażyć na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz