Kopytka ziemniaczane
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka surowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę
- Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawy
- Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, najlepiej krótko
- Wstawiamy w garnku osoloną wodę, aby się zagotowała
- Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczek grubości 1,5 cm
- Wałek kroimy na kopytka długości 2 cm
- Pokrojone kopytka wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy do wypłynięcia
- Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową na talerz
- Można jeść od razu ciepłe lub można je odsmażyć na patelni.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz