Biała kiełbasa zapiekana w kapuście kiszonej
SKŁADNIKI
- 1 kg kiełbasy białej surowej
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1 marchewka
- 1 cebula
- przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do bigosu, majeranek)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 °C
- Do głębokiej patelni wlewamy olej
- Układamy surową kiełbasę i wkładamy do piekarnika
- Smażymy przez ok 15 - 20 minut
- W tym czasie tarkujemy marchewkę, a cebulę kroimy w kostkę
- Cebulę i marchew podsmażamy na patelni
- Kapustę, marchew, cebulę mieszamy ( gdy kapusta jest zbyt kwaśna odsączamy sok)
- Dodajemy przyprawy do smaku i pomidory
- Z patelni ściągamy kiełbasę
- Na patelnię wykładamy kapustę kiszoną a na wierzchu układamy kiełbasę
- Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w temp.150 °C pod przykryciem
- Po tym czasie ściągamy przykrycie i smażymy przez 15 min. w temp.180 °C
POTRAWA GOTOWA - DOSKONALE SMAKUJE NA CIEPŁO I ZIMNO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz