MENU

Biała kiełbasa pieczona w kapuście

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście kiszonej

SKŁADNIKI

  1. 1 kg kiełbasy białej surowej
  2. 0,5 kg kapusty kiszonej
  3. 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  4. 1 marchewka 
  5. 1 cebula
  6. przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do bigosu, majeranek)
  7. olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 °C
  2. Do głębokiej patelni wlewamy olej
  3. Układamy surową kiełbasę i wkładamy do piekarnika
  4. Smażymy przez ok 15 - 20 minut
  5. W tym czasie tarkujemy marchewkę, a cebulę kroimy w kostkę 
  6. Cebulę i marchew podsmażamy na patelni 
  7. Kapustę, marchew, cebulę mieszamy ( gdy kapusta jest zbyt kwaśna odsączamy sok)
  8. Dodajemy przyprawy do smaku i pomidory 
  9. Z patelni ściągamy kiełbasę 
  10. Na patelnię wykładamy kapustę kiszoną a na wierzchu układamy kiełbasę 
  11. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w temp.150 °C pod przykryciem
  12. Po tym czasie ściągamy przykrycie i smażymy przez 15 min. w temp.180 °C
POTRAWA GOTOWA - DOSKONALE SMAKUJE NA CIEPŁO I ZIMNO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz