Ciastka z rabarbarem
Ciastka z rabarbarem
Produkty
- 2 szt. rabarbaru
- 1 jabłko
- garść żurawiny suszonej ( opcjonalnie )
- skórka z pomarańczy
- cukier waniliowy ( mały)
- cynamon zmielony
- cukier (najlepiej brązowy)
- jajko
- ciasto francuskie lub kruche - gotowe
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- rabarbar obieramy i kroimy w miększe kawałki
- w miseczce mieszamy cynamon, cukier waniliowy, cukier
- ścieramy skórkę z pomarańczy ( połowa wystarczy)
- jabłko obieramy i kroimy na kawałki
- rozbijamy jajko w miseczce
- ciasto francuskie kroimy na kwadraty (6-8 szt)
- po środku posypujemy mieszanką cukru z cynamonem
- układamy rabarbar pośrodku
- na przemian układamy jabłko lub żurawinę
- posypujemy skórką
- ciasto na brzegach smarujemy jajkiem
- składamy w trójkąty
- na bokach dociskamy widelcem
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C
- na blaszce rozkładamy papier do pieczenia
- układamy ciastka, na wierzchu smarujemy jajkiem
- pieczemy przez 20 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz