MENU

Ciastka z rabarbarem

Ciastka z rabarbarem

Produkty

  • 2 szt. rabarbaru
  • 1 jabłko
  •  garść żurawiny suszonej ( opcjonalnie )
  • skórka z pomarańczy
  • cukier waniliowy ( mały)
  • cynamon zmielony
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • jajko
  • ciasto francuskie lub kruche - gotowe
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  • rabarbar obieramy i kroimy w miększe kawałki
  • w miseczce mieszamy cynamon, cukier waniliowy, cukier
  • ścieramy skórkę z pomarańczy ( połowa wystarczy)
  • jabłko obieramy i kroimy na kawałki 
  • rozbijamy jajko w miseczce
  • ciasto  francuskie kroimy na kwadraty (6-8 szt)
  • po środku posypujemy mieszanką cukru z cynamonem
  • układamy rabarbar pośrodku

  • na przemian układamy jabłko lub żurawinę
  • posypujemy skórką
  • ciasto na brzegach smarujemy jajkiem
  • składamy w trójkąty
  • na bokach dociskamy widelcem
  • piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C 
  • na blaszce rozkładamy papier do pieczenia
  • układamy ciastka, na wierzchu smarujemy jajkiem
  • pieczemy przez 20 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz