Grochówka
Składniki
- 0,5 kg grochu łuskanego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- mała pora
- 1 cebula
- 2 kości wędzone
- 200 g szpondru wołowego
- 2 pętka dobrej kiełbasy
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, przyprawa do fasoli, czosnek)
Przygotowanie
- Do garnka z 4 litrami wody wrzucamy szponder i kości
- Zagotowujemy
- Pietruszkę, seler kroimy w kostkę - dodajemy do garnka
- Porę oczyszczamy i dodajemy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Marchewkę kroimy w talarki i podsmażamy
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
- Wszystko dodajemy do garnka
- Gdy mięso jest miękkie dodajemy groch i gotujemy do miękkości
- Przyprawiamy do smaku
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w talarki kiełbasę
- Dodajemy do grochówki
Zagotowujemy i grochówka gotowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz