MENU

Grochówka

Grochówka 


Składniki

  1. 0,5 kg grochu łuskanego
  2. 2 marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1/2 selera
  5. mała pora
  6. 1 cebula
  7. 2 kości wędzone
  8. 200 g szpondru wołowego
  9. 2 pętka dobrej kiełbasy 
  10. tłuszcz do smażenia
  11. przyprawy ( pieprz, sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, przyprawa do fasoli, czosnek)

 Przygotowanie

  • Do garnka z 4 litrami wody wrzucamy szponder i kości
  • Zagotowujemy 
  • Pietruszkę, seler kroimy w kostkę - dodajemy do garnka
  • Porę oczyszczamy i dodajemy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Marchewkę kroimy w talarki i podsmażamy
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
  • Wszystko dodajemy do garnka
  • Gdy mięso jest miękkie dodajemy groch i gotujemy do miękkości
  • Przyprawiamy do smaku
  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w talarki kiełbasę 
  • Dodajemy do grochówki
Zagotowujemy i grochówka gotowa

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz