Jajecznica
Są różne przepisy na jajecznicę. Ja najczęściej przygotowuję gdy w lodówce mam za dużo resztek wędliny i kiełbasy
Składniki
- resztki wędliny i kiełbasy
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- przyprawy (pieprz, sól, imbir, czosnek granulowany)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
- rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- kiełbasę kroimy w pół talarki, wrzucamy na patelnię
- resztki wędliny kroimy w większą kostkę i gdy kiełbasa się zarumieni dorzucamy
- obraną cebulę kroimy w kostkę
- gdy wędlina się zarumieni dodajemy cebulę, smażymy do czasu gdy cebula się zeszkli
- dodajemy pokrojony pomidor w kostkę, smażymy do odparowania soku
- w tym czasie w misce roztrzepujemy jajka
- patelnię ściągamy z ognia, wlewamy jajka
- przyprawiamy do smaku mieszamy
- wstawiamy z powrotem na ogień ( zwiększamy płomień )
- co pewien czas mieszamy
- czas smażenia w zależności jaką jajecznicę lubimy - czy suchą czy lekko ściętą
Gdy jajka się zetną jajecznica gotowa

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz