MENU

Jajecznica

Jajecznica

Są różne przepisy na jajecznicę. Ja najczęściej przygotowuję gdy w lodówce mam za dużo resztek wędliny i kiełbasy 

Składniki

  1. resztki wędliny i kiełbasy
  2. 6 jajek
  3. 1 duża cebula
  4. 1 pomidor
  5. przyprawy (pieprz, sól, imbir, czosnek granulowany)
  6. tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  • rozgrzewamy tłuszcz na patelni
  • kiełbasę kroimy w pół talarki, wrzucamy na patelnię 
  • resztki wędliny kroimy w większą kostkę i gdy kiełbasa się zarumieni dorzucamy
  • obraną cebulę kroimy w kostkę
  • gdy wędlina się zarumieni dodajemy cebulę, smażymy do czasu gdy cebula się zeszkli
  • dodajemy pokrojony pomidor w kostkę, smażymy do odparowania soku
  • w tym czasie w misce roztrzepujemy jajka 
  • patelnię  ściągamy z ognia, wlewamy jajka
  • przyprawiamy do smaku mieszamy
  • wstawiamy z powrotem na ogień ( zwiększamy płomień )
  • co pewien czas mieszamy 
  • czas smażenia w zależności jaką jajecznicę lubimy - czy suchą czy lekko ściętą 
Gdy jajka się zetną  jajecznica gotowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz