MENU

Jajka faszerowane

JAJKA FASZEROWANE

Składniki

  • 7 szt jajek
  • kawałek ryby wędzonej (ilość i rodzaj ryby według uznania)
  • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 pęczka szczypioru 
  • majonez
  • kawałek papryki czerwonej
  • sałata masłowa
  • ketchup
  • przyprawy (pieprz, sól,)

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy na twardo ( po zagotowaniu wody 6-7 min)
  • Rybę obieramy z ości
  • Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzu
  • Jajka obieramy, kroimy na pół
  • Z 4 jajek wyciągamy żółtko
  • W miseczce mieszamy żółtko, 1 łyżkę majonezu, rybę oraz przyprawy do smaku (doskonale do tego nadaje się widelec)
  • Taką przygotowaną masą wypełniamy  4 polówki jajek, układamy na sałacie
  • Do pozostałej części masy dodajemy suszone pomidory i blendujemy
  • Powstałą masą wypełniamy następne 4 połówki
  •  Pozostałe jajka układamy na sałacie i nakładamy łyżeczką majonez, ozdabiamy ketchupem (po 2 krople na połówkę)
  • Szczypiorek kroimy i posypujemy  jajka
  • Paprykę drobno kroimy posypujemy dla ozdoby 
Danie gotowe

Pozostała część masy idealnie pasuje jako smarowidło do chleba - SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz