Mix sałat z gruszką i serami pleśniowymi
Składniki
- mix sałat
- 2 gruszki typ konferencja - dojrzała
- ser pleśniowy typu camembert
- ser z przerostem gorgonzola
- ser żółty podwędzany
- mieszanka nasion do sałatek
- śliwka czerwona okrągła
- malutka kiść winogron czerwonych lub białych
Składniki na sos
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- przyprawy (zioła do sałatek, pieprz, sól, imbir w proszku)
Przygotowanie sosu
Wszystkie składniki mieszamy w słoiczku i odstawiamy do lodówki
Przygotowanie sałatki
- Mix sałat wsypujemy do miski
- Gruszkę obieramy i tniemy w cienkie talarki
- Sery kroimy w kostkę
- Winogrona przecinamy na pół
- Wszystko delikatnie mieszamy
- Posypujemy prażonymi nasionami
- Ozdabiamy pokrojoną w plasterki śliwką
Sałatkę podajemy na stół, każdy polewa sos na własnym talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz