MENU

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków z serem feta

Różne rodzaje Carpaccio to moja ulubione przystawki gdy jadam w restauracjach w rożnych miejscach w Polsce. Jednego dnia zobaczyłem w karcie Carpaccio z buraków, postanowiłem spróbować, bardzo mi smakowało.
Przedstawiam moją wersję tego dania

Składniki

  1. gotowane buraczki z Lidla
  2. mieszanka sałat
  3. ser feta w zalewie lub kozi
  4. 1/2 granatu
  5. kiełki rzodkiewki
  6. szczypiorek
  7. mieszanka nasion do sałatek
  8. sos balsamiczny
  9. czosnek niedźwiedzi
  10. przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany, mieszanka ziół do sałatek, imbir )

Przygotowanie

  1. mieszankę sałat rozkładamy na talerzu  i posypujemy mieszanką ziół do sałatek
  2. nasiona prażymy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia
  3. buraka kroimy na bardzo cienkie plastry, układamy na sałacie 
  4. polewamy sosem balsamicznym ( ja używam zagęszczonego)
  5. układamy ser feta
  6. posypujemy przyprawami do smaku
  7. wykładamy mieszankę nasion 
  8. obieramy granat i pestki wykładamy na buraki
  9. na to czosnek niedźwiedzi
  10. szczypiorek oraz kiełki kroimy i posypujemy carpaccio
  11. danie odstawiamy do lodówki na ok 10min. aby schłodzić 
DANIE GOTOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz