Carpaccio z buraków z serem feta
Różne rodzaje Carpaccio to moja ulubione przystawki gdy jadam w restauracjach w rożnych miejscach w Polsce. Jednego dnia zobaczyłem w karcie Carpaccio z buraków, postanowiłem spróbować, bardzo mi smakowało.
Przedstawiam moją wersję tego dania
Składniki
- gotowane buraczki z Lidla
- mieszanka sałat
- ser feta w zalewie lub kozi
- 1/2 granatu
- kiełki rzodkiewki
- szczypiorek
- mieszanka nasion do sałatek
- sos balsamiczny
- czosnek niedźwiedzi
- przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany, mieszanka ziół do sałatek, imbir )
Przygotowanie
- mieszankę sałat rozkładamy na talerzu i posypujemy mieszanką ziół do sałatek
- nasiona prażymy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia
- buraka kroimy na bardzo cienkie plastry, układamy na sałacie
- polewamy sosem balsamicznym ( ja używam zagęszczonego)
- układamy ser feta
- posypujemy przyprawami do smaku
- wykładamy mieszankę nasion
- obieramy granat i pestki wykładamy na buraki
- na to czosnek niedźwiedzi
- szczypiorek oraz kiełki kroimy i posypujemy carpaccio
- danie odstawiamy do lodówki na ok 10min. aby schłodzić


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz