MENU

Kotlet z karkówki

Klasyczny kotlet z karkówki

Składniki

  • 4 plastry karkówki grubości ok 1cm
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy ( pieprz, sól, imbir, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa pieczonego)

Przygotowanie

  • Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa
  • Doprawiamy do smaku przyprawami i odstawiamy do lodówki na całą noc
  • Na głębokim talerzu  roztrzepujemy jajka
  • Mąkę wysypujemy na talerz
  • Podobnie robimy z bułką tartą 
  • Rozgrzewamy olej na patelni 
  • Panierujemy w kolejności : mąka, jajko, bułka
  • Smażymy na małym ogniu (karkówka jest twarda i wymaga dłuższego smażenia, na dużym ogniu panierka nam się spali a karkówka będzie nie dopieczona)
DANIE GOTOWE 
Doskonałe na obiad, wyśmienicie  pasuje z ziemniakami i surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz