Klasyczny kotlet z karkówki
Składniki
- 4 plastry karkówki grubości ok 1cm
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól, imbir, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa pieczonego)
Przygotowanie
- Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa
- Doprawiamy do smaku przyprawami i odstawiamy do lodówki na całą noc
- Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajka
- Mąkę wysypujemy na talerz
- Podobnie robimy z bułką tartą
- Rozgrzewamy olej na patelni
- Panierujemy w kolejności : mąka, jajko, bułka
- Smażymy na małym ogniu (karkówka jest twarda i wymaga dłuższego smażenia, na dużym ogniu panierka nam się spali a karkówka będzie nie dopieczona)
Doskonałe na obiad, wyśmienicie pasuje z ziemniakami i surówką

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz