MENU

Gołąbki

Gołąbki z sosem pomidorowym

SKŁADNIKI na gołąbki

  1. Duża główka kapusty
  2. 0,5 kg ryżu
  3. 0,5 kg mięsa mielonego 
  4. 1 cebula
  5. przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)
  6. 2 kostki rosołowe warzywne

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż gotujemy w proporcjach 1:2 (1 porcja ryżu i 2 porcje wody)
  2. Gdy nie widać wody odstawiamy z ognia i przykrywamy kocem
  3. Cebulę kroimy w kostkę  i podsmażamy
  4. W misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę 
  5. Dodajemy przyprawy ( musi być ostrzejsze gdyż później będziemy gotować gołąbki w wodzie i część przypraw się wygotuje) po wymieszaniu odstawiamy
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę 
  7. W kapuście wycinamy głąba
  8. Zanurzamy całą kapustę w gotującej wodzie (tam gdzie głąb do dołu) gdy kapusta zmięknie odwracamy i dalej parzymy
  9. Powoli oddzielamy liście 
  10. Gdy liście się zaparzą wyciągamy
  11. Następnie odcinamy zgrubienia z każdego liścia
  12. Farsz nakładamy na przygotowane liście kapusty na stronę odciętego zgrubienia
  13. Zawijamy najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia
  14. Na dno garnka układamy porwane liście i te za małe do zawinięcia
  15. Zawinięte gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy wodą aby były przykryte
  16. Do wywaru w którym będą się gotować dodajmy kostki rosołowe warzywne
  17. Gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu.

SKŁADNIKI  na sos pomidorowy

  1. 1 puszka krojonych pomidorów
  2. 0,5 cebuli
  3. mały koncentrat pomidorowy
  4. litr wody
  5. mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  6. przyprawy ( pieprz, sól, chili w proszku, czosnek granulowany)
  7. olej do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący olej 
  2. Gdy cebula się zeszkli  dodajemy koncentrat i mieszamy
  3. Dodajemy pomidory w puszce 
  4. Gdy pomidory zaczną się gotować dodajemy wodę i gotujemy
  5. Doprawiamy przyprawami 
  6. W słoiczku ( małym po musztardzie) wlewamy wodę (1/3 słoiczka) dodajemy 3 łyżeczki mąki
  7. Po wymieszaniu  dodajemy do sosu  - ciągle mieszamy
  8. Po zagotowaniu sos gotowy
 
UGOTOWANE GOŁĄBKI POLEWAMY SOSEM I DANIE GOTOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz