Gołąbki z sosem pomidorowym
SKŁADNIKI na gołąbki
- Duża główka kapusty
- 0,5 kg ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)
- 2 kostki rosołowe warzywne
PRZYGOTOWANIE
- Ryż gotujemy w proporcjach 1:2 (1 porcja ryżu i 2 porcje wody)
- Gdy nie widać wody odstawiamy z ognia i przykrywamy kocem
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
- W misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę
- Dodajemy przyprawy ( musi być ostrzejsze gdyż później będziemy gotować gołąbki w wodzie i część przypraw się wygotuje) po wymieszaniu odstawiamy
- W dużym garnku zagotowujemy wodę
- W kapuście wycinamy głąba
- Zanurzamy całą kapustę w gotującej wodzie (tam gdzie głąb do dołu) gdy kapusta zmięknie odwracamy i dalej parzymy
- Powoli oddzielamy liście
- Gdy liście się zaparzą wyciągamy
- Następnie odcinamy zgrubienia z każdego liścia
- Farsz nakładamy na przygotowane liście kapusty na stronę odciętego zgrubienia
- Zawijamy najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia
- Na dno garnka układamy porwane liście i te za małe do zawinięcia
- Zawinięte gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy wodą aby były przykryte
- Do wywaru w którym będą się gotować dodajmy kostki rosołowe warzywne
- Gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu.
SKŁADNIKI na sos pomidorowy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0,5 cebuli
- mały koncentrat pomidorowy
- litr wody
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- przyprawy ( pieprz, sól, chili w proszku, czosnek granulowany)
- olej do podsmażenia
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący olej
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat i mieszamy
- Dodajemy pomidory w puszce
- Gdy pomidory zaczną się gotować dodajemy wodę i gotujemy
- Doprawiamy przyprawami
- W słoiczku ( małym po musztardzie) wlewamy wodę (1/3 słoiczka) dodajemy 3 łyżeczki mąki
- Po wymieszaniu dodajemy do sosu - ciągle mieszamy
- Po zagotowaniu sos gotowy
UGOTOWANE GOŁĄBKI POLEWAMY SOSEM I DANIE GOTOWE

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz