Flaki na sposób tradycyjny
Składniki
- 1 kg flaków wołowych
- 1 kg flaków wieprzowych
- 4 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- olej do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, imbir mielony, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka słodka, przyprawa do flaków)
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzątku wrzucamy umyte dokładnie flaki, zagotowujemy
- Odlewamy na sitku i płuczemy
- Czynność powtarzamy jeszcze raz
- Do garnka z flakami wlewamy wodę (ok 2-3 litrów)
- Zagotowujemy -ściągamy szlamy
- Dodajemy przyprawy
- Gotujemy ok 1,5 godziny
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Obraną marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w kostkę lub w talarki i podsmażamy na patelni - dodajemy do flaków
- Cebulę kroimy w kostkę, chili w drobną kostkę - podsmażamy i dorzucamy do flaków
- Gotujemy do miękkości flaków
FLAKI GOTOWE - PODAJEMY Z BUŁKĄ


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz