MENU

Tradycyjne flaczki

Flaki na sposób tradycyjny

 Składniki

  • 1 kg flaków wołowych
  • 1 kg  flaków wieprzowych
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • przyprawy ( pieprz, sól,  4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, imbir mielony, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka słodka, przyprawa do flaków)


 Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę 
  2. Do wrzątku wrzucamy umyte dokładnie flaki, zagotowujemy
  3. Odlewamy na sitku i płuczemy
  4. Czynność powtarzamy jeszcze raz
  5. Do garnka z flakami wlewamy wodę (ok 2-3 litrów)
  6. Zagotowujemy -ściągamy szlamy
  7. Dodajemy przyprawy
  8. Gotujemy ok 1,5 godziny
  9. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  10. Obraną marchewkę, seler, pietruszkę  kroimy w kostkę lub w talarki i podsmażamy na patelni - dodajemy do flaków
  11. Cebulę kroimy w kostkę, chili w drobną kostkę -    podsmażamy i dorzucamy do flaków
  12. Gotujemy do miękkości flaków                              
FLAKI GOTOWE - PODAJEMY Z BUŁKĄ 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz