MENU

Rosół

Rosół wołowo drobiowy

Składniki

  1. około 0,3 kg szpondru wołowego
  2. 1 szyjka z indyka
  3. porcja rosołowa drobiowa
  4. 4 marchewki
  5. 1 pietruszka
  6. 1/2 selera
  7. zielona część pory
  8. natka pietruszki
  9. przyprawy (sól, pieprz kolorowy, opcjonalnie kostka rosołowa)
  10. 3 litry wody



Przygotowanie

  1. Mięso (szponder, szyjka, porcja rosołowa ) dokładnie myjemy
  2. W garnku zagotowujemy wodę 
  3. Do gotującej wody wrzucamy mięso
  4. Zmniejszamy gaz ( rosół należy gotować na bardzo małym ogniu)
  5. W trakcie gotowania zbieramy szumy 
  6. Dodajemy porę, grubsze łodygi pietruszki  
  7. Jeżeli ktoś nie lubi zielska w rosole można zrobić pęczek  łatwiej jest usunąć zielone części
  8. Obraną pietruszkę i seler dodajemy do garnka
  9. Marchew kroimy w grubsze kawałki dodajemy  do garnka
  10. Dodajemy przyprawy do smaku
  11. Pozostałą część natki drobno kroimy i posypujemy gotowy rosół na talerzu
PODAJEMY Z RÓŻNEGO RODZAJEM MAKARONU - JA OSOBIŚCIE LUBIĘ NITKI

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz