Rosół wołowo drobiowy
Składniki
- około 0,3 kg szpondru wołowego
- 1 szyjka z indyka
- porcja rosołowa drobiowa
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- zielona część pory
- natka pietruszki
- przyprawy (sól, pieprz kolorowy, opcjonalnie kostka rosołowa)
- 3 litry wody
Przygotowanie
- Mięso (szponder, szyjka, porcja rosołowa ) dokładnie myjemy
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do gotującej wody wrzucamy mięso
- Zmniejszamy gaz ( rosół należy gotować na bardzo małym ogniu)
- W trakcie gotowania zbieramy szumy
- Dodajemy porę, grubsze łodygi pietruszki
- Jeżeli ktoś nie lubi zielska w rosole można zrobić pęczek łatwiej jest usunąć zielone części
- Obraną pietruszkę i seler dodajemy do garnka
- Marchew kroimy w grubsze kawałki dodajemy do garnka
- Dodajemy przyprawy do smaku
- Pozostałą część natki drobno kroimy i posypujemy gotowy rosół na talerzu
SMACZNEGO

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz