MENU

Konfitura z rabarbaru

Konfitura z rabarbaru

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • cukier żelujący 2:1
  • cynamon
  • skórka pomarańczy
  • cukier waniliowy mały

Przygotowanie


  • Rabarbar obieramy
  • Pokrojony w kostką rabarbar wsypujemy do garnka zasypujemy cukrem żelującym 
  • Dodajemy cynamon 
  • Startą skórkę  z pomarańczy ( 1/2 pomarańczy) i dodajemy cukier waniliowy
  • Odstawiamy na 1godzinę 
  • Gotujemy na małym ogniu,7 minut po zagotowaniu
  • Cały czas mieszamy
  • Przekładamy do małych słoików i zakręcamy
  • W garnku wlewamy wodę i wstawiamy słoiki - woda do wysokości 1/3
  • Pasteryzujemy przez 5 minut od zagotowania
GOTOWE
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz