MENU

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia mięsem zapiekana z warzywami

Doskonałe danie jednogarnkowe na obiad

Składniki

  1. 4 szt.młodych cienkich cukinii
  2. 0,3 kg mięsa mielonego  
  3. 1szt. papryka czerwona 
  4. 1szt. papryka żółta
  5. 1 szt. papryka zielona
  6. 10 szt.pomidory koktajlowe ( dla wrażenia rożne kolory)
  7. 5 szt. małych pieczarek
  8. 2 szt.cebuli
  9. 2 szt.bataty (mogą być ziemniaki)
  10. małe kukurydze - opcjonalnie 
  11. 1 szt. marchewki
  12. kuskus - do zagęszczenia mięsa mielonego
  13. 2 szt. jajek
  14. 2 ząbki czosnku
  15. 1 puszka pomidorów krojonych
  16. przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego, mieszanka ziół
  17. olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, przecinamy na 3 części w poprzek ( w zależności od długości cukinii - długość 1 kawałka ok 10 cm)
  2. Każdy kawałek wydrążamy  
  3. Miąższ drobno kroimy 
  4. Cebulę obieramy
  5. 1/2 cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy
  6. W misce mieszamy mięso mielone, cebule, miąższ z cukinii
  7. Dodajemy jajka, przyprawy do smaku
  8. Zagęszczamy kuskusem 
  9. Nadziewamy cukinie przygotowanym farszem z mielonego mięsa
  10. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C
  11. Na głębokiej balaszce nakładamy cienką warstwę oleju i układamy nadzianą cukinie 
  12. Smażymy przez ok 10 minut
  13. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w większe kawałki, dorzucamy do cukinii
  14. Dodajemy pieczarkę i pomidory koktajlowe dusimy w piekarniku przez następne 10 min. 
  15. Dodajemy pomidory w puszce
  16. Dusimy do miękkości 
Cukinie podajemy na ciepło razem z warzywami - SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz