MENU

Babka ziemniaczana

Tradycyjne dania

Babka ziemniaczana to danie z ogromnymi tradycjami przygotowywały je nasze mamy, babcie i jeszcze starsze pokolenia.

Składniki

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 2 cebule
  3. 20 dkg boczku wędzonego
  4. 2 średnie pętka kiełbasy
  5. 3 jajka
  6. papryka chili 
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  9. 3 łyżki mąki pszennej
  10. pęczek natki pietruszki
  11. olej
  12. papier do pieczenia
  13. przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany, )

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  • Kiełbasę kroimy w pół-talarki i dorzucamy
  • Cebulę kroimy kostkę dodajemy do mięsa
  • Podobnie czynimy z drobno pokrojoną papryczką chili
  • Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku
  • Gdy się wszystko podsmaży odstawiamy aby ostygło
  • W tym czasie obieramy ziemniaki i tarkujemy na drobnych oczkach
  • Odciskamy wodę 
  • W misce mieszamy ziemniaki, podsmażony boczek i kiełbasę z cebulą
  • Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, natkę
  • Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem
  • Wypełniamy masą  przygotowaną blaszkę i wkładamy nagrzanego do piekarnika  ( 180 °C)
  • Pieczemy 1,5 h 
  • Patyczkiem sprawdzamy czy  czy jest upieczone ( po wbiciu patyczka w babkę i wyjęciu musi być nieobklejony masą)
  • Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia
I GOTOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz