Tradycyjne dania
Babka ziemniaczana to danie z ogromnymi tradycjami przygotowywały je nasze mamy, babcie i jeszcze starsze pokolenia.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2 średnie pętka kiełbasy
- 3 jajka
- papryka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- pęczek natki pietruszki
- olej
- papier do pieczenia
- przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany, )
Przygotowanie
- Boczek kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
- Kiełbasę kroimy w pół-talarki i dorzucamy
- Cebulę kroimy kostkę dodajemy do mięsa
- Podobnie czynimy z drobno pokrojoną papryczką chili
- Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku
- Gdy się wszystko podsmaży odstawiamy aby ostygło
- W tym czasie obieramy ziemniaki i tarkujemy na drobnych oczkach
- Odciskamy wodę
- W misce mieszamy ziemniaki, podsmażony boczek i kiełbasę z cebulą
- Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, natkę
- Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem
- Wypełniamy masą przygotowaną blaszkę i wkładamy nagrzanego do piekarnika ( 180 °C)
- Pieczemy 1,5 h
- Patyczkiem sprawdzamy czy czy jest upieczone ( po wbiciu patyczka w babkę i wyjęciu musi być nieobklejony masą)
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz