MENU

Tarta z rabarbarem i żurawiną

Tarta z rabarbarem i żurawiną

 

Składniki na ciasto: 
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 2 łyżki cukru
  3. szczypta soli
  4. 150 g masła (zimnego)
  5. 6 łyżek lodowatej wody

Składniki na nadzienie

  1. 1 kg rabarbaru
  2. 100 g cukru
  3. 1 pomarańcza
  4. 1/2 cytryny
  5. 4 łyżki dżemu truskawkowego
  6. 1 cukier wanilinowy
  7. 1 łyżeczka cynamonu
  8. 1/2 szklanki żurawiny
 Przygotowanie ciasta:
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło.
  2. Rozcieramy palcami masło z mąką jak na tradycyjne kruche ciasto.
  3. W międzyczasie dodajemy lodowatą wodę i łączymy składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo.
  4.  Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.
 Przygotowanie nadzienia:
  1. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki 2 cm
  2. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka razem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórkę  z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, dżem
  3.  Całość zagotować, aby rabarbar puścił sok
  4. Przecedzamy rabarbar, a powstały sok wlewamy do garnka i gotujemy aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
  5. Do zredukowanego soku wrzucamy żurawinę i zagotowujemy, dorzucamy rabarbar i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 min
  Przygotowanie całego ciasta:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 °C (góra i dół bez termoobiegu). 
  2. Blaszkę do tarty posmarować masłem. 
  3. Ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. 
  4. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy (na wysokość około 1,5-2 cm).
  5. Drugą część ciasta też rozwałkować i wykroić z niego paski.
  6. Przygotowany rabarbar wyłożyć na spód tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. 
  7. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub śmietanką. 
  8. Wstawić do piekarnika na 55 minut.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz