Tarta z rabarbarem i żurawiną
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g masła (zimnego)
- 6 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 100 g cukru
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki żurawiny
Przygotowanie ciasta:
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło.
- Rozcieramy palcami masło z mąką jak na tradycyjne kruche ciasto.
- W międzyczasie dodajemy lodowatą wodę i łączymy składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo.
- Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.
Przygotowanie nadzienia:
- Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki 2 cm
- Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka razem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, dżem
- Całość zagotować, aby rabarbar puścił sok
- Przecedzamy rabarbar, a powstały sok wlewamy do garnka i gotujemy aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
- Do zredukowanego soku wrzucamy żurawinę i zagotowujemy, dorzucamy rabarbar i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 min
- Piekarnik nagrzać do 190 °C (góra i dół bez termoobiegu).
- Blaszkę do tarty posmarować masłem.
- Ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej.
- Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy (na wysokość około 1,5-2 cm).
- Drugą część ciasta też rozwałkować i wykroić z niego paski.
- Przygotowany rabarbar wyłożyć na spód tarty, na wierzch położyć paski z ciasta.
- Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub śmietanką.
- Wstawić do piekarnika na 55 minut.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz