Prawie tradycyjna zupa pomidorowa
Składniki
- 250g szponder wołowy
- 1 porcja rosołowa
- 1 szyjka indycza
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1/2 pory (zielona)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 litry wody
- 1/3 szklanki ryżu (można więcej -w zależności jaką ktoś lubi gęstą)
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 kostki rosołowe (wołowa, warzywna)
- przyprawy ( pieprz, sól, )
Przygotowanie
- Szponder, szyjkę, porcję rosołową myjemy
- W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mięso
- Po ok 5-10 minutach ( gdy mięso się zagotuje) wyciągamy mięso na talerz
- Wylewamy wodę ( dzięki temu rosół będzie klarowny)
- Do garnka wlewamy 3 litry wody i wrzucamy mięso ( dzięki temu rosół będzie klarowny)
- Dorzucamy porę i gotujemy na małym ogniu
- Dodajemy kostki rosołowe, pieprz, sól
- Obieramy resztę warzyw, kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka
- Dodajemy ryż
- Gotujemy ok 1,5 godziny
- Gdy wołowina i ryż są miękkie dodajemy pomidory w puszcze
- Dodajemy koncentrat - ilość w zależności od tego jak mocno kwaśną ktoś lubi
- Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą
ZUPA GOTOWA - MIĘSO MOŻEMY WYKORZYSTAĆ DO DRUGIEGO DANIA

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz