MENU

Zupa pomidorowa

Prawie tradycyjna zupa pomidorowa

 

Składniki

  1. 250g szponder wołowy
  2. 1 porcja rosołowa
  3. 1 szyjka indycza
  4. 2 marchewki 
  5. 1 pietruszka
  6. 1/3 selera
  7. 1/2 pory (zielona)
  8. 1 puszka pomidorów krojonych
  9. 3 litry wody
  10. 1/3 szklanki ryżu (można więcej -w zależności jaką ktoś lubi gęstą)
  11. 1  koncentrat pomidorowy
  12. 2 kostki rosołowe (wołowa, warzywna)
  13.  przyprawy ( pieprz, sól, )

Przygotowanie

  1. Szponder, szyjkę, porcję rosołową  myjemy 
  2. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mięso
  3. Po ok 5-10 minutach ( gdy mięso się zagotuje) wyciągamy mięso na talerz 
  4. Wylewamy wodę ( dzięki temu rosół będzie klarowny) 
  5. Do garnka wlewamy 3 litry wody i wrzucamy mięso ( dzięki temu rosół będzie klarowny)
  6. Dorzucamy porę i gotujemy na małym ogniu
  7. Dodajemy kostki rosołowe, pieprz, sól
  8. Obieramy resztę warzyw, kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka
  9. Dodajemy ryż
  10. Gotujemy ok 1,5 godziny
  11. Gdy wołowina i ryż  są miękkie  dodajemy pomidory w puszcze 
  12.  Dodajemy koncentrat - ilość w zależności od tego jak mocno kwaśną ktoś lubi
  13. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą 
ZUPA GOTOWA - MIĘSO MOŻEMY WYKORZYSTAĆ DO DRUGIEGO DANIA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz