Pieczone ziemniaki
Przygotowanie
- Kupujemy ziemniaki średniej wielkości z ładną skórką (mogą być myte)
- Myjemy (nie obieramy )
- Wrzucamy do garnka (całe) i solimy
- Ziemniaki po zagotowaniu wody jeszcze przez ok 3-5 minut gotujemy (aby były twardawe i niedogotowane)
- Odlewamy i pozostawiamy do ostygnięcia
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. ok 180-200 °C
- Ziemniaki kroimy na ćwiartki
- Blachę pokrywamy olejem (cieniutka warstwa)
- Ziemniaki układamy na blachę
- Każdą ćwiartkę pokrywamy masłem i posypujemy przyprawami do ziemniaków
- Wkładamy do piekarnika
- Piekarnik przestawiamy na grilowanie i opiekanie temperatura ok 150 °C
GDY ZIEMNIAKI I SIĘ ZARUMIENIĄ SĄ GOTOWE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz