MENU

Pieczone ziemniaki

 

Pieczone ziemniaki

 

Przygotowanie

  1. Kupujemy ziemniaki średniej wielkości z ładną skórką (mogą być myte)
  2. Myjemy (nie obieramy )
  3. Wrzucamy do garnka (całe) i solimy
  4. Ziemniaki po zagotowaniu wody jeszcze przez ok 3-5 minut gotujemy (aby były twardawe i niedogotowane)
  5. Odlewamy i pozostawiamy do ostygnięcia
  6. Rozgrzewamy piekarnik do temp. ok 180-200 °C
  7. Ziemniaki kroimy na ćwiartki
  8. Blachę pokrywamy olejem (cieniutka warstwa)
  9. Ziemniaki układamy na blachę  
  10.  Każdą ćwiartkę  pokrywamy masłem i posypujemy przyprawami do ziemniaków
  11. Wkładamy do piekarnika 
  12. Piekarnik przestawiamy na grilowanie i opiekanie temperatura  ok 150 °C
GDY ZIEMNIAKI I SIĘ ZARUMIENIĄ SĄ GOTOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz