Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka surowe
- sól, pieprz
- olej
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- mała cebulka
- sól, pieprz, majeranek
- Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę
- Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawy
- Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, najlepiej krótko
- Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju
- Mięso mielone, jajka, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, przyprawy mieszamy w misce na masę
- Z części ciasta ziemniaczanego formujemy wałek grubości ok. 5 cm
- Kroimy go na plastry ok. 1 cm
- Nakładamy farsz z mięsa mielonego 1 łyżeczkę
- Zaklejamy boki i formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i obtaczamy lekko w mące
- Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu z dwóch stron

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz