MENU

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem


Składniki na ciasto:
 - 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka surowe
- sól, pieprz
- olej
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- mała cebulka
- sól, pieprz, majeranek



Sposób przygotowania ciasta:
  1. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę
  2. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawy
  3. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, najlepiej krótko
Sposób przygotowania farszu:
  1. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju
  2. Mięso mielone, jajka, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, przyprawy mieszamy w misce na masę
Sposób przygotowania kotletów:
  1. Z części ciasta ziemniaczanego formujemy wałek grubości ok. 5 cm
  2. Kroimy go na plastry ok. 1 cm
  3. Nakładamy farsz z mięsa mielonego 1 łyżeczkę
  4. Zaklejamy boki i formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i obtaczamy lekko w mące
  5. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu z dwóch stron
Kotlety gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz