Pita nadziewana kurczakiem i warzywami
Składniki
- 1 opakowanie chlebka pita (4 sztuki)
- 3 kotlety z piersi z kurczaka
- 1 pomidor
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 4 ogórki kiszone
- ketchup
- folia aluminiowa
Składniki na sos czosnkowo koperkowy jogurtowy
- 200 ml jogurtu typ grecki
- pęczek koperku
- 2-3ząbki czosnku
- przyprawy (pieprz, sól,czosnek granulowany, imbir w proszku, przyprawa tzatziki)
Przygotowanie sosu
- Koperek drobno kroimy
- Jogurt wlewamy do miseczki dodajemy koperek i zmiażdżony czosnek
- Dodajemy przyprawy do smaku, mieszamy
- Odstawiamy do lodówki na ok 30min
Przygotowanie pity
- Kotlet, kapustę, pomidor, ogórek, paprykę, kroimy w paski
- Cebulkę kroimy w piórka
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C
- Lekko namaczamy pitę i kładziemy do rozgrzanego piekarnika
- Gdy pita nam napuchnie wyciągamy i odkrajmy kawałek
- Pitę rozdzielamy i w środku smarujemy sosem
- Nakładamy do środka warzywa i kotleta ( według uznania )
- Na wierzch polewamy ketchupem
- Zawijamy folią aluminiową -I GOTOWE

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz