MENU

Domowy fast food

Pita nadziewana kurczakiem i warzywami 

Składniki

  1. 1 opakowanie chlebka pita (4 sztuki)
  2. 3 kotlety z piersi z kurczaka
  3. 1 pomidor
  4. 2 liście kapusty pekińskiej
  5. 1/2 papryki żółtej
  6. 1/3 papryki czerwonej 
  7. 1/2 cebuli czerwonej
  8. 4 ogórki kiszone
  9. ketchup
  10. folia aluminiowa


 Składniki na sos czosnkowo koperkowy jogurtowy

  1. 200 ml jogurtu typ grecki
  2. pęczek koperku
  3. 2-3ząbki czosnku
  4. przyprawy (pieprz, sól,czosnek granulowany, imbir w proszku, przyprawa tzatziki)
Przygotowanie sosu

  1.  Koperek drobno kroimy
  2. Jogurt wlewamy do miseczki dodajemy koperek i zmiażdżony czosnek
  3. Dodajemy przyprawy do smaku, mieszamy 
  4. Odstawiamy do lodówki na ok 30min

Przygotowanie pity

  1. Kotlet, kapustę, pomidor, ogórek, paprykę, kroimy w paski
  2. Cebulkę kroimy w piórka 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C
  4. Lekko namaczamy pitę i kładziemy do rozgrzanego piekarnika
  5. Gdy pita nam napuchnie wyciągamy i odkrajmy kawałek
  6. Pitę rozdzielamy  i w środku smarujemy sosem
  7. Nakładamy do środka warzywa i kotleta ( według  uznania )
  8. Na wierzch polewamy ketchupem
  9. Zawijamy folią aluminiową  -I GOTOWE
TAK PRZYRZĄDZONE MOŻE LEŻAKOWAĆ W LODÓWCE OK. 2 DNI


 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz