MENU

Sos Meksykański

Pikantny sos meksykański

Sosy to jeden z podstawowych dodatków do różnego rodzaju potraw.
Dziś przedstawiam przepis na sos meksykański, który wykorzystam do babki ziemniaczanej

Składniki

  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • papryka chili
  • 1 cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • mały koncentrat pomidorowy
  •  olej do smażenia
  • przyprawy ( pieprz, sól, imbir mielony, papryka w proszku, )

Przygotowanie 

  1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę 
  2. Papryki kroimy w kostkę 
  3. W głębokiej patelni  rozgrzewamy olej
  4. Wrzucamy cebule aby się zeszkliła
  5. Dodajemy paprykę 
  6. Cukinię kroimy w grubą kostkę  i dodajemy do patelni 
  7. Chili drobno kroimy i wrzucamy na patelnie
  8. Dodajemy rozdrobniony czosnek, kukurydzę
  9. Gdy wszystko się zagotuje  wlewamy pomidory
  10. Odcedzamy na durszlaku warzywa i odstawiamy
  11. Wywar wstawiamy na ogień dodajemy wina
  12. Gotujemy aby się zredukował  (około połowę )
  13. Dodajemy koncentrat i warzywa
  14. Zagotowujemy 
SOS GOTOWY

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz