Pikantny sos meksykański
Sosy to jeden z podstawowych dodatków do różnego rodzaju potraw.
Dziś przedstawiam przepis na sos meksykański, który wykorzystam do babki ziemniaczanej
Składniki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- papryka chili
- 1 cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml wina białego wytrawnego
- mały koncentrat pomidorowy
- olej do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól, imbir mielony, papryka w proszku, )
Przygotowanie
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę
- Papryki kroimy w kostkę
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej
- Wrzucamy cebule aby się zeszkliła
- Dodajemy paprykę
- Cukinię kroimy w grubą kostkę i dodajemy do patelni
- Chili drobno kroimy i wrzucamy na patelnie
- Dodajemy rozdrobniony czosnek, kukurydzę
- Gdy wszystko się zagotuje wlewamy pomidory
- Odcedzamy na durszlaku warzywa i odstawiamy
- Wywar wstawiamy na ogień dodajemy wina
- Gotujemy aby się zredukował (około połowę )
- Dodajemy koncentrat i warzywa
- Zagotowujemy


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz