Bitki z karkówki
Bitki z karkówki
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
- mąka do obtoczenia
- 1 duża cebula
- olej do obsmażenia
- przyprawy ( sól, pieprz, majranek, przyprawa do karkówki)
Sposób przygotowania:
- Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa
- Rozbite plastry doprawiamy przyprawami
- Następnie panierujemy je w mące
- Obtoczone plastry obsmażamy na rozgrzanym oleju
- Podsmażoną karkówkę przekładamy do dużego rondla
- Na pozostałym oleju obsmażamy cebulę i dodajemy do sosu
- Wszystko razem dusimy pod przykryciem ok. godziny (do miękkości karkówki)
- Cały sos możemy zaklepać dodatkowo mąką ( 1 czubata łyżka mąki, 0,5 szklanki wody, mieszamy w małym słoiku)
- Zawiesinę z mąki i wody wlewamy do sosu i gotujemy jeszcze ok 5 min
- Gotowe bitki możemy podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz