MENU

Bitki z karkówki

Bitki z karkówki

 Składniki:

  1. 0,5 kg karkówki 
  2. mąka do obtoczenia 
  3. 1 duża cebula
  4. olej do obsmażenia
  5. przyprawy ( sól, pieprz, majranek, przyprawa do karkówki)

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa
  2. Rozbite plastry doprawiamy przyprawami
  3. Następnie panierujemy je w mące
  4. Obtoczone plastry obsmażamy na rozgrzanym oleju
  5. Podsmażoną karkówkę przekładamy do dużego rondla
  6. Na pozostałym oleju obsmażamy cebulę i dodajemy do sosu
  7. Wszystko razem dusimy pod przykryciem ok. godziny (do miękkości karkówki)
  8. Cały sos możemy zaklepać dodatkowo mąką ( 1 czubata  łyżka mąki, 0,5 szklanki wody, mieszamy w małym słoiku)
  9. Zawiesinę z mąki i wody wlewamy do sosu i gotujemy jeszcze ok 5 min
  10. Gotowe bitki możemy podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami
Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz