MENU

Naleśniki

NALEŚNIKI 

to danie na śniadanie lub na deser. Najbardziej lubię je z dżemem.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • ulubiony dżem






  1. do naczynia wybijamy jajka, dodajemy mleko i całość miksujemy
  2. następnie wsypujemy mąkę i wodę i nadal miksujemy na jednolitą masę
  3. patelnię dobrze rozgrzać z odrobiną oleju
  4. wlewamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozprowadzamy po dnie patelni
  5. smażymy naleśniki z obu stron
  6. odwracamy łopatką gdy brzegi naleśnika odchodzą od boków patelni
  7. naleśniki składamy na talerzu jedne na drugich, aby nie obeschły
  8. naleśniki smarujemy dżemem i można jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz