MENU

Udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka z warzywami

Udziec z indyka to jedno z moich ulubionych mięs, łączy w sobie różne smaki.
Można przyrządzić je na różne sposoby: w całości lub w kawałkach, duszone, pieczone.
Tym razem cały udziec pieczony w piekarniku


 Składniki

  1. Udziec z indyka ze skórą
  2. 3 marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1/2 selera
  5. 1/2 papryki czerwonej
  6. 1/2 papryki żółtej
  7. 1 cukinia 
  8. 2 cebule
  9. 6 pieczarek
  10. olej do pieczenia
  11. przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do indyka, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, imbir w proszku)
  12. dratwa

Przygotowanie

  1. Z udźca indyka wycinamy kość
  2. Otaczamy przyprawami (pieprzem, solą, przyprawami do indyka, przyprawami do kurczaka, czosnkiem, imbirem)
  3. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
  4. Po tym czasie wyciągamy  z lodówki i zwijamy w jeden zbity kawałek, owijamy dratwą
  5. Na patelni rozgrzewamy olej
  6. Opiekamy indyka z każdej strony
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C
  8. W naczyniu żaroodpornym układamy indyka dodajemy tłuszcz 
  9. Po około 5 min zmniejszamy temperaturę  na 150°C
  10. Pieczemy ok 1 godziny
  11. W tym czasie przygotowujemy warzywa
  12. Pieczarkę myjemy i dorzucamy do naczynia
  13. Pietruszkę, marchew, seler, kroimy w duże kawałki i dorzucamy do indyka
  14. Po ok 15 min. cebulę, paprykę, cukinię kroimy w większe kawałki i dorzucamy
  15. Możemy doprawić do smaku 
  16. Dusimy do miękkość 
DANIE GOTOWE - MOŻNA PODAWAĆ Z ZIEMNIAKAMI, RYŻEM, KASZĄ
JA PROPONUJĘ Z KOPYTKAMI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz