Pieczony udziec z indyka z warzywami
Udziec z indyka to jedno z moich ulubionych mięs, łączy w sobie różne smaki.
Można przyrządzić je na różne sposoby: w całości lub w kawałkach, duszone, pieczone.
Tym razem cały udziec pieczony w piekarniku
Składniki
- Udziec z indyka ze skórą
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- olej do pieczenia
- przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do indyka, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, imbir w proszku)
- dratwa
Przygotowanie
- Z udźca indyka wycinamy kość
- Otaczamy przyprawami (pieprzem, solą, przyprawami do indyka, przyprawami do kurczaka, czosnkiem, imbirem)
- Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
- Po tym czasie wyciągamy z lodówki i zwijamy w jeden zbity kawałek, owijamy dratwą
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Opiekamy indyka z każdej strony
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C
- W naczyniu żaroodpornym układamy indyka dodajemy tłuszcz
- Po około 5 min zmniejszamy temperaturę na 150°C
- Pieczemy ok 1 godziny
- W tym czasie przygotowujemy warzywa
- Pieczarkę myjemy i dorzucamy do naczynia
- Pietruszkę, marchew, seler, kroimy w duże kawałki i dorzucamy do indyka
- Po ok 15 min. cebulę, paprykę, cukinię kroimy w większe kawałki i dorzucamy
- Możemy doprawić do smaku
- Dusimy do miękkość
JA PROPONUJĘ Z KOPYTKAMI



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz