MENU

Bruschetta

Bruschetta inaczej

Bruscheta to doskonałe danie które możemy podać o każdej porze dnia, jako przekąskę
Ten przepis to moja improwizacja
składniki różnią się od oryginału 

Składnik

  1. chleb pszenny nie krojony
  2. 4 pomidory najlepiej mięsiste
  3. 1 cebula czerwona
  4. kostka fety
  5. natka pietruszki
  6. liście bazylii
  7. przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do sałatek)
  8. olej do smażenia


Przygotowanie

  1. Kostkę fety wrzucamy do zamrażarki na ok 15 min. (lepiej się kroi w kostkę )
  2. W czajniku zagotowujemy wodę do sparzenia pomidorów
  3. Dla ułatwienia obierania pomidory nacinamy na krzyż z dwóch stron
  4. Pomidory zalewamy wrzątkiem  i odstawiamy na parę minut
  5. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę
  6. Odcedzamy na durszlaku sok z pomidorów
  7. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do pomidorów  
  8. Pietruszkę i bazylię kroimy i dodajemy do pomidorów 
  9. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę (grubsze kostki) i przyprawiamy pierzem, solą i przyprawami
  10. Chleb kroimy w grubsze kromki
  11. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kromki z dwóch stron
  12. Na każdą kromkę nakładamy przygotowany farsz - GOTOWE

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz