Bruschetta inaczej
Bruscheta to doskonałe danie które możemy podać o każdej porze dnia, jako przekąskę
Ten przepis to moja improwizacja
składniki różnią się od oryginału
Składnik
- chleb pszenny nie krojony
- 4 pomidory najlepiej mięsiste
- 1 cebula czerwona
- kostka fety
- natka pietruszki
- liście bazylii
- przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do sałatek)
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Kostkę fety wrzucamy do zamrażarki na ok 15 min. (lepiej się kroi w kostkę )
- W czajniku zagotowujemy wodę do sparzenia pomidorów
- Dla ułatwienia obierania pomidory nacinamy na krzyż z dwóch stron
- Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na parę minut
- Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę
- Odcedzamy na durszlaku sok z pomidorów
- Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do pomidorów
- Pietruszkę i bazylię kroimy i dodajemy do pomidorów
- Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę (grubsze kostki) i przyprawiamy pierzem, solą i przyprawami
- Chleb kroimy w grubsze kromki
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy kromki z dwóch stron
- Na każdą kromkę nakładamy przygotowany farsz - GOTOWE

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz