MENU

Gulasz z żołądków i serc z indyka

Gulasz dla tych którzy lubią nowe i ciekawe smaki

 

 Składniki

  1. 4 żołądki z indyka
  2. 6 serc z indyka
  3. 3 marchewki
  4. 1/2 papryki czerwonej
  5. 1/2 papryki żółtej
  6. 1 cebula
  7. 1/3 selera
  8. 1 pietruszka
  9. 2 ząbki czosnku
  10. olej rzepakowy
  11. przyprawy (2 liście laurowe,       2 ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, papryka chili )



Sposób przygotowania

  • Żołądki wstępnie oczyszczamy z pozostałości i zaparzamy i odcedzamy 
  • Kroimy w grubsze kawałki
  • Z serca odcinamy żyły kroimy na pół i myjemy
  • Następnie kroimy w paski i zaparzamy i odcedzamy
  • Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy żołądki i serca, przerzucamy do głębokiej patelni
  • Dolewamy 1 wody i dusimy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny
  • Dodajemy liść laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, paprykę chili
  • W tym czasie obieramy warzywa
  • Marchew, seler, pietruszkę kroimy w talarki, podsmażamy na pozostałym tłuszczu z żołądków i serc 
  • Cebulę kroimy w paski dodajemy do patelni
  • Paprykę kroimy na większe kawałki i dodajemy do patelni
  • Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek wszystko podsmażamy
  • Po około 1,5 godziny dodajemy warzywa do mięsa
  • Doprawiamy do smaku pieprzem i solą 
  • Dusimy ok 15 min.
I GOTOWE
możemy podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami w zależności na co macie ochotę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz