Gulasz dla tych którzy lubią nowe i ciekawe smaki
Składniki
- 4 żołądki z indyka
- 6 serc z indyka
- 3 marchewki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cebula
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- przyprawy (2 liście laurowe, 2 ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, papryka chili )
Sposób przygotowania
- Żołądki wstępnie oczyszczamy z pozostałości i zaparzamy i odcedzamy
- Kroimy w grubsze kawałki
- Z serca odcinamy żyły kroimy na pół i myjemy
- Następnie kroimy w paski i zaparzamy i odcedzamy
- Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy żołądki i serca, przerzucamy do głębokiej patelni
- Dolewamy 1 wody i dusimy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny
- Dodajemy liść laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, paprykę chili
- W tym czasie obieramy warzywa
- Marchew, seler, pietruszkę kroimy w talarki, podsmażamy na pozostałym tłuszczu z żołądków i serc
- Cebulę kroimy w paski dodajemy do patelni
- Paprykę kroimy na większe kawałki i dodajemy do patelni
- Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek wszystko podsmażamy
- Po około 1,5 godziny dodajemy warzywa do mięsa
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą
- Dusimy ok 15 min.
możemy podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami w zależności na co macie ochotę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz