Zupa Krem ze Szczawiu
Klasyczna zupa w niezwykłym wykonaniu na wiosenne dni
Składniki
- 3 pęczki szczawiu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 18%
- 4 żółtka
- 4 jajka na twardo
- serek topiony kremowy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 mała papryczka chili
- 1/4 kostki masła
- grzanki
- przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany, kostka rosołowa)
Przygotowanie
- Myjemy i oczyszczamy szczaw ( dokładnie z piasku)
- Drobno kroimy
- W wysokim garnku roztapiamy masło
- Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy szczaw
- Dusimy ok 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia
- Rozdrabniamy blenderem
- Dolewamy bulion (woda z rozpuszczoną kostką rosołową) i mieszamy
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, 4 żółtka, serek topiony - wszystko miksujemy
- Wlewamy całą zawartość do szczawiu cały czas miksując
- Zagotowujemy

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz