MENU

Krem ze szczawiu

Zupa Krem ze Szczawiu

Klasyczna zupa w niezwykłym wykonaniu na wiosenne dni


Składniki 

  1. 3 pęczki szczawiu
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 250 ml śmietany 18%
  5. 4 żółtka
  6. 4 jajka na twardo
  7. serek topiony kremowy
  8. 1 litr bulionu warzywnego
  9. 1 mała papryczka chili
  10. 1/4 kostki masła
  11. grzanki
  12. przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany, kostka rosołowa)





Przygotowanie

  • Myjemy i oczyszczamy szczaw ( dokładnie z piasku)
  • Drobno kroimy
  • W wysokim garnku roztapiamy  masło 
  • Wrzucamy pokrojoną cebulę  i czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili
  • Gdy cebula się zeszkli  dodajemy szczaw
  • Dusimy ok 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia
  • Rozdrabniamy blenderem
  • Dolewamy bulion (woda z rozpuszczoną kostką rosołową) i mieszamy
  • Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, 4 żółtka, serek topiony - wszystko miksujemy
  • Wlewamy całą zawartość  do szczawiu cały czas miksując
  • Zagotowujemy
PODAJEMY Z JAJKIEM LUB GRZANKAMI - MOŻNA JEDNO I DRUGIE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz