MENU

Brownie

Amerykańskie ciasto czekoladowe " Brownie"



Składniki:
- dwie tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 1 kostka masła 200g
- 150 g mąki pszennej (ok 1 szklanki)
- 200 g cukru (ok. 1szklanki)
- 6 jajek
Dodatkowo  można dać posiekane orzechy





Sposób przygotowania: 
1. Rozpuścić masło na małym ogniu.
2. Dodać pokruszoną czekoladę.
3. Gdy masło i czekolada będą miały jednolitą konsystencję, zostawić do ostudzenia.
4. W miedzy czasie ubić na jednolitą masę cukier, mąkę i jajka.
5. Dodać ostygnięte masło z czekoladą.
6. Do smaku można dodać orzechy
7. Wylać całą masę na blachę ok. 20x30 cm.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200°C na ok. 20 min.

Najlepiej podawać z waniliowymi lub śmietankowymi lodami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz