MENU

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki w całości w skórce
  • 0,5 kg łopatki świeżej
  • 0,3 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • puszka kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 20 dkg żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. obrać i pokroić ziemniaki w grubsze plastry 
  2. łopatkę pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do mięsa, solą, pieprzem
  3. na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso i zdjąć z patelni
  4. na patelni na której smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w paski cebulę,
  5. pieczarki myjemy i podsmażamy razem z cebulą
  6. naczynie żaroodporne smarujemy margaryną
  7. układamy pierwszą warstwę ziemniaków
  8. na ziemniaki układamy usmażone mięso
  9. układamy następną warstwę ziemniaków
  10. na ziemniaki układamy usmażone pieczarki
  11. pieczarki posypujemy kukurydzą oraz pokrojoną natką pietruszki
  12. układamy ostatnią warstwę ziemniaków
  13. przygotowujemy beszamel:

  • 1/2 kostki margaryny rozgrzewamy w głębokiej patelni
  • dodajemy 3 łyżki mąki pszennej
  • margarynę z mąką podsmażamy robiąc zasmażkę I stopnia (bladą)
  • do gorącego tłuszczu z mąką wlewamy zimne mleko
  • całość szybko mieszamy aby nie powstały grudki
  • sos beszamelowy doprowadzamy do wrzenia
  • wyłączamy sos i wrzucamy szczyptę soli, gałkę muszkatołową, starty żółty ser
  • cały sos mieszamy
14.  gotowym sosem zalewamy zapiekankę
15. zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C
16. pieczemy ok. 40 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz