Zapiekanka z ziemniaków i mięsa
Składniki:
- ugotowane ziemniaki w całości w skórce
- 0,5 kg łopatki świeżej
- 0,3 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- puszka kukurydzy
- natka pietruszki
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 20 dkg żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- obrać i pokroić ziemniaki w grubsze plastry
- łopatkę pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do mięsa, solą, pieprzem
- na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso i zdjąć z patelni
- na patelni na której smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w paski cebulę,
- pieczarki myjemy i podsmażamy razem z cebulą
- naczynie żaroodporne smarujemy margaryną
- układamy pierwszą warstwę ziemniaków
- na ziemniaki układamy usmażone mięso
- układamy następną warstwę ziemniaków
- na ziemniaki układamy usmażone pieczarki
- pieczarki posypujemy kukurydzą oraz pokrojoną natką pietruszki
- układamy ostatnią warstwę ziemniaków
- przygotowujemy beszamel:
- 1/2 kostki margaryny rozgrzewamy w głębokiej patelni
- dodajemy 3 łyżki mąki pszennej
- margarynę z mąką podsmażamy robiąc zasmażkę I stopnia (bladą)
- do gorącego tłuszczu z mąką wlewamy zimne mleko
- całość szybko mieszamy aby nie powstały grudki
- sos beszamelowy doprowadzamy do wrzenia
- wyłączamy sos i wrzucamy szczyptę soli, gałkę muszkatołową, starty żółty ser
- cały sos mieszamy
15. zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C
16. pieczemy ok. 40 minut

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz