Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem
Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem w beszamelu
Składniki zapiekanki
- 200g makaronu - najlepiej rurki lub świderki
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- puszka kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- pęczek natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 duże ogórki kiszone
- 5 różyczek kalafiora
- 5 różyczek brokuła
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól, mieszanka ziół (jakie lubimy)
Składniki beszamelu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki
- 0,5 l mleka
- gałka muszkatowa
- 100 g sera tartego
Przygotowanie
- Gotujemy makaron - wg przepisu, al dente
- Tuńczyka odsączamy z zalewy
- Kalafior, brokuł zaparzamy
- Cebulę, paprykę, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- Dodajemy czosnek miażdżony i rozdrobniony - pod koniec smażenia
- Ogórka kroimy w kostkę
- Pietruszkę drobno kroimy
- Makaron, tuńczyk, cebulę, paprykę, czosnek, ogórek, natkę, kukurydzę - mieszamy i przyprawiamy do smaku
- Głębokie naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem
- Wykładamy mieszanką, na wierzch układamy kalafior i brokuła
- Zalewamy sosem beszamelowym
- Zapiekamy ok 45 min w temperaturze 180 °C
Przygotowanie beszamelu
- Podsmażamy mąkę na suchej patelni
- Dodajemy masło
- Podsmażamy całość, powoli dolewamy zimnego mleka
- Mieszamy na jednolitą masę - rozbijając grudki
- Dodajemy gałkę i ser ciągle mieszając
- Zalewamy zapiekankę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz