MENU

Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem

Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem w beszamelu

Składniki zapiekanki

  1. 200g makaronu - najlepiej rurki lub świderki
  2. 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  3. puszka kukurydzy
  4. 1/2 papryki czerwonej
  5. 1/2 papryki żółtej
  6. pęczek natki pietruszki
  7. 1 duża cebula
  8. 3 duże ogórki kiszone
  9. 5 różyczek kalafiora
  10. 5 różyczek brokuła
  11. 2 ząbki czosnku 
  12. olej do smażenia
  13. przyprawy ( pieprz, sól, mieszanka ziół (jakie lubimy)

Składniki beszamelu

  1. 3 łyżki masła
  2. 3 łyżki 
  3. 0,5 l mleka
  4. gałka muszkatowa 
  5. 100 g sera tartego

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron - wg przepisu, al dente
  2. Tuńczyka odsączamy z zalewy
  3. Kalafior, brokuł zaparzamy
  4. Cebulę, paprykę, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni 
  5. Dodajemy czosnek miażdżony i rozdrobniony - pod koniec smażenia
  6. Ogórka kroimy w kostkę 
  7. Pietruszkę drobno kroimy
  8. Makaron, tuńczyk, cebulę, paprykę, czosnek, ogórek, natkę, kukurydzę - mieszamy i przyprawiamy do smaku
  9. Głębokie naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem
  10. Wykładamy mieszanką, na wierzch układamy kalafior i brokuła
  11. Zalewamy sosem beszamelowym
  12. Zapiekamy  ok 45 min w temperaturze 180 °C

Przygotowanie beszamelu

  1. Podsmażamy mąkę na suchej patelni
  2. Dodajemy masło
  3. Podsmażamy całość, powoli dolewamy zimnego mleka
  4. Mieszamy na jednolitą masę - rozbijając grudki
  5. Dodajemy gałkę i ser ciągle mieszając
  6. Zalewamy zapiekankę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz