MENU

Cukinia smażona

Cukinia smażona w cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • cukinia
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania: 

  1. cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm
  2.  plastry cukinii posypujemy solą i pieprzem
  3. zostawiamy do zmorzenia (aż puszczą wodę) 
  4. do naczynia wybijamy jajka, dodajemy mleko i całość miksujemy
  5. następnie wsypujemy mąkę i nadal miksujemy na jednolitą masę (ciasto gęściejsze od ciasta naleśnikowego)
  6. patelnię dobrze rozgrzać z odrobiną oleju
  7. plastry cukinii obtaczamy w cieście i smażymy na małym ogniu do miękkości z obu stron

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz