MENU

Sałatka z malinami i wątróbką

Wątróbka z malinami na mieszance sałat

Składniki

  1. 200-300 g wątróbki  drobiowej
  2. 10 szt  malin do ozdobienia
  3. mieszanka sałat 
  4. 1 granat
  5. 2 łyżki mieszanki pestek do sałatek
  6. twardy ser tary do ozdoby
  7. olej do smażenia
  8. przyprawy ( pieprz, sól,)

Sos z malin

  1. ok 200 g malin
  2. 2 łyżki octu winnego
  3. 2 łyżki sosu balsamicznego
  4. 2 łyżki miodu 
  5. 1 łyżka cukru brązowego

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni podsmażamy pestki ( gdy się zarumienią odstawiamy do ostygnięcia)
  2. Z granata wybieramy pestki do miseczki
  3. Mieszankę sałat myjemy i osuszamy - wykładamy na półmisek
  4. Wątróbkę oczyszczamy i myjemy 
  5. Na rozgrzanej patelni smażymy wątróbkę
  6. Odkładamy na talerz do ostygnięcia - wykładamy na sałatę 
  7. Na pozostałym z smażenia tłuszczy przygotowujemy sos
  8. Na patelnię dodajemy maliny i pozostałe składniki do sosu 
  9. Wszystko mieszamy do czasu gdy połączą się składniki - polewamy wątróbkę 
  10. Posypujemy pestkami do sałatek i tartym serem oraz pestkami granata
Danie gotowe - Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz