Sałatka z malinami i wątróbką
Wątróbka z malinami na mieszance sałat
Składniki
- 200-300 g wątróbki drobiowej
- 10 szt malin do ozdobienia
- mieszanka sałat
- 1 granat
- 2 łyżki mieszanki pestek do sałatek
- twardy ser tary do ozdoby
- olej do smażenia
- przyprawy ( pieprz, sól,)
Sos z malin
- ok 200 g malin
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie
- Na suchej patelni podsmażamy pestki ( gdy się zarumienią odstawiamy do ostygnięcia)
- Z granata wybieramy pestki do miseczki
- Mieszankę sałat myjemy i osuszamy - wykładamy na półmisek
- Wątróbkę oczyszczamy i myjemy
- Na rozgrzanej patelni smażymy wątróbkę
- Odkładamy na talerz do ostygnięcia - wykładamy na sałatę
- Na pozostałym z smażenia tłuszczy przygotowujemy sos
- Na patelnię dodajemy maliny i pozostałe składniki do sosu
- Wszystko mieszamy do czasu gdy połączą się składniki - polewamy wątróbkę
- Posypujemy pestkami do sałatek i tartym serem oraz pestkami granata
Danie gotowe -
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz