Ciasto jabłkowo - cynamonowe
Ciasto jabłkowo - cynamonowe
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 5 jabłek
- 10 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg migdałów
Sposób przygotowania:
- jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę
- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem
- dodajemy olej cały czas miksując
- wsypujemy posiekane orzechy i migdały
- na koniec dodajemy jabłka obrane i pokrojone w kostkę i mieszamy łyżką
- ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w temp. 180 °C przez ok. 40 - 50 miniut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz