Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- śliwki węgierki
- śmietana
- cukier
- kasza manna
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Ostudzić.
- Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek
pozostały złączone.
- Na talerzyku wymieszać 3 łyżki kaszy manny i cukru, środek śliwki obtoczyć w cukrze i kaszy
-
Ostudzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę, połączyć z jajkami i mąką,
zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać troszkę więcej
mąki. Im mniej mąki w cieście, tym knedle delikatniejsze, bardziej
miękkie.
- Z ciasta odciąć kawałek, uformować wałek (szerszy od śliwki), z którego kroimy plastry ok. 1 cm
-
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki. Najlepiej aby ciasto
wkoło śliwki było jak najcieńsze.Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować
kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
-
Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda
ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut
licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
-
Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach, przed podaniem zlać wodę z talerzy.
- Knedle można podawać ze śmietaną lub stopionym masłem z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz