MENU

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

 Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • śliwki węgierki
  • śmietana
  • cukier
  • kasza manna

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Ostudzić.
  2. Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. 
  3. Na talerzyku wymieszać 3 łyżki kaszy manny i cukru, środek śliwki obtoczyć w cukrze i kaszy
  4. Ostudzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę, połączyć z jajkami i mąką, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać troszkę więcej mąki. Im mniej mąki w cieście, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
  5. Z ciasta odciąć kawałek, uformować wałek (szerszy od śliwki), z którego kroimy plastry ok. 1 cm
  6. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki. Najlepiej aby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze.Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
  7. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
  8. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach, przed podaniem zlać wodę z talerzy.
  9. Knedle można podawać ze śmietaną lub stopionym masłem z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz