MENU

Golonka zapiekana

Golonka 

Składniki

  1. 1 spora golonka
  2. 1 marchewka
  3. 1 mała pietruszka
  4. 1/2 małego selera 
  5. 4 ząbki czosnku 
  6. 1 papryczka chili
  7. 1 piwo jasne
  8. olej do smażenia
  9. przyprawy (sól zmiękczająca mięso, 4 liście laurowe, 6 ziarenek ziele angielskiego, pieprz, sól, czosnek granulowany, imbir mielony, papryka słodka mielona )

Przygotowanie

  1. Golonkę opalamy z resztek włosia
  2.  Przygotowujemy marynatę  (pierz, sól zmiękczająca, 2 liście, 3 ziela, 2 obrane i pokrojone ząbki czosnku, przegotowana zimna woda)
  3. W głębokim naczyniu zalewamy golonkę marynatą i odstawiamy na noc ( golonka powinna być cała zanurzona )
  4. Golonkę wkładamy do szybkowaru - dodajemy resztę przypraw i obranych warzyw (liść, ziele, czosnek, papryczkę chili,) 
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem 
  6. Gotujemy ok 45 minut
  7.  Na blaszkę posmarowaną olejem wykładamy golonkę, obsypujemy papryką słodką i zapiekamy przez 10 min w temp. 180 °C
  8. Po tym okresie dolewany wywaru i pieczemy jeszcze ok 10 minut

Możemy podawać jako danie obiadowe  z ziemniakami i surówką lub jako  zakąskę z chlebem i musztardą, ketchupem, chrzanem .


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz