Golonka zapiekana
Golonka
Składniki
- 1 spora golonka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/2 małego selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 piwo jasne
- olej do smażenia
- przyprawy (sól zmiękczająca mięso, 4 liście laurowe, 6 ziarenek ziele angielskiego, pieprz, sól, czosnek granulowany, imbir mielony, papryka słodka mielona )
Przygotowanie
- Golonkę opalamy z resztek włosia
- Przygotowujemy marynatę (pierz, sól zmiękczająca, 2 liście, 3 ziela, 2 obrane i pokrojone ząbki czosnku, przegotowana zimna woda)
- W głębokim naczyniu zalewamy golonkę marynatą i odstawiamy na noc ( golonka powinna być cała zanurzona )
- Golonkę wkładamy do szybkowaru - dodajemy resztę przypraw i obranych warzyw (liść, ziele, czosnek, papryczkę chili,)
- Przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem
- Gotujemy ok 45 minut
- Na blaszkę posmarowaną olejem wykładamy golonkę, obsypujemy papryką słodką i zapiekamy przez 10 min w temp. 180 °C
- Po tym okresie dolewany wywaru i pieczemy jeszcze ok 10 minut
Możemy podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub jako zakąskę z chlebem i musztardą, ketchupem, chrzanem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz